با فناوری نانو محقق شد؛

افزایش کارایی بسته‌بندی‌های زیست تخریب پذیر با روغن ذرت

عصر کالا- محققان دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری و دانشگاه تبریز در یک پژوهش آزمایشگاهی موفق شدند به کمک یک نانوذره طبیعی و روغن ذرت، کارایی بسته‌بندی مواد غذایی را بهبود بخشند.

يکشنبه ۲۶ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۳:۵۵:۰۰

افزایش کارایی بسته‌بندی‌های زیست تخریب پذیر با روغن ذرت

به گزارش پایگاه خبری «عصر کالا» به نقل از مهر، بسته‌بندی عبارت است از هنر و علم آماده‌سازی مواد غذایی برای انبار کردن و در نهایت فروش. بسته‌بندی باید تا حد امکان ساده و ارزان باشد، ضمن اینکه اهداف اولیه‌ بسته‌بندی یعنی خاصیت حفاظتی و جذابیت را نیز دارا باشد.

از آنجایی‌ که بخش عظیمی از ماده‌ تشکیل‌دهنده‌ بسته‌بندی‌ها را مواد غیر تخریب پذیر تشکیل می‌دهند، بخش مهمی از زباله‌ها و آلاینده‌های زیست‌محیطی را بسته‌بندی مواد غذایی تشکیل می‌دهند.

امروزه مطالعات گسترده‌ای در جهت کاربرد مواد زیست‌تخریب‌پذیر به‌عنوان مواد اولیه‌ی بسته‌بندی مواد غذایی صورت گرفته است. بااین‌وجود کماکان تلاش برای بهبود کارایی آن‌ها ادامه دارد.

ثمر صحرایی، دانشجوی مقطع دکترای تخصصی علوم و صنایع غذایی، و محقق این طرح از پروتئین‌ها، کربوهیدرات‌ها و لیپیدهای خوراکی به‌عنوان منابع تولید بسته‌بندی‌های زیست‌تخریب‌پذیر یاد کرد و افزود: یکی از مهم‌ترین پروتئین‌های خوراکی ژلاتین است که به علت خواص بافتی مناسب بسیار مورد توجه قرار گرفته است.

وی افزود: اما یکی از عیوب بزرگ آن این است که بخار آب به‌راحتی به درون آن نفوذ می‌کند و این موضوع استفاده از آن را با محدودیت جدی مواجه کرده است؛ در طرح حاضر با استفاده از نانوذراتی با خاصیت ضدمیکروبی و همچنین روغن ذرت سعی شده تا خواص فیلم ژلاتینی بهبود داده شود.

وی ادامه داد: با اضافه کردن نانوذرات ضدمیکروبی، علاوه بر اینکه خاصیت ضدباکتری به فیلم القا شد، خواص مکانیکی و حرارتی فیلم بهبود پیدا کرد. همچنین روغن ذرت باعث شد تا مقاومت فیلم در برابر نفوذ بخارآب افزایش پیدا کند.

صحرایی خاطر نشان کرد: نانوذرات ضد میکروبی که در این طرح مورد استفاده قرار گرفته است، نانوذرات کیتین هستند. کیتین در طبیعت به فراوانی در پوست حشرات، جانوران دریایی و قارچ‌ها وجود دارد.

به گفته وی، این ماده‌ طبیعی به علت نامحلول بودن تاکنون مورد توجه قرار نگرفته است. اما تبدیل کیتین به نانوکیتین باعث می‌شود تا خواص مفید این ماده از جمله پرکنندگی بستر فیلم‌های زیست‌تخریب‌پذیر، بهبود دهندگی خواص فیزیکی و اعمال خاصیت ضدمیکروبی آشکار شود.

این محقق ادامه داد: در طرح حاضر ابتدا امولسیون‌های نانوکامپوزیتی متشکل از غلظت‌های متفاوتی از ژلاتین، روغن ذرت و نانوکیتین تهیه شد و سپس خواص فیزیکی، حلالیت، آب‌گریزی، نفوذپذیری بخارآب و همچنین خواص مکانیکی، فیزیکی و حرارتی آن‌ها مورد ارزیابی قرار گرفت.

صحرایی عنوان کرد: نتایج آزمون‌ها نشان دادند که حضور 20 گرم از روغن ذرت در فیلم نانوکامپوزیتی موجب شده است تا فیلم بسته‌بندی زیست تخریب پذیر با خواص فیزیکی و مکانیکی قابل‌قبول به دست آید.

وی تاکید کرد: این بسته‌بندی‌ها از خاصیت تخریب پذیری برخوردار هستند و درصورتی‌که به مقیاس صنعتی برسند، می‌توان امیدوار بود حجم بالایی از آلودگی‌های زیست‌محیطی حذف گردد.

این تحقیقات حاصل تلاش‌های ثمر صحرایی- دانشجوی مقطع دکترای دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری- دکتر جعفر محمدزاده میلانی- عضو هیأت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری- دکتر بابک قنبرزاده- عضو هیأت علمی دانشگاه تبریز- و دکتر حامد همیشه کار- عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی تبریز- است.

نتایج این کار در مجله‌ LWT - Food Science and Technology با ضریب تأثیر 2.329 (جلد 76، سال 2017، صفحات 33-39) منتشر شده است.

برچسب ها

فناوری نانوپلاستیک بسته‌بندیبسته‌بندی‌های زیست تخریب پذیردانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعیبسته بندی
مطالب مرتبط بیشتر
ساخت ربات شناگر بدون استفاده از باتری و موتور اولین تراشه ۱۰ نانومتری اینتل رونمایی شد سنجش میزان سلامتی از روی لباس با لیزر عرضه پارچه‌های ضدآتش با کمک نانو فناوری همکاری شرکت‌های فناور ایران و کره‌جنوبی در حوزه فناوری نانو بسته بندی هوشمند کالا با برنامه واقعیت افزوده ای بی تولید عایق ارزان و قدرتمند از چوب صنعت لوارم خانگی ایرانی با فناوری نانو عجین شد تولید نانوپوشش‌هایی با خاصیت ترمیم‌شوندگی ماده ای با ویژگی های لاستیک و فولاد ساخته شد تولید نانوالیاف هوشمند با قابلیت ذخیره گرما ساخت نانوفیلم‌های منعطف با توانایی ذخیره سازی اطلاعات نانوربات تومورهای سرطانی موش ها را از بین برد کشتن باکتری ها و بازسازی پالپ دندان با سلول های بنیادی الهام از نوعی پروتئین برای ساخت نانولوله‌های تصفیه کننده‌ آب خوردن و آشامیدن در ظروف پلاستیکی ممنوع دستکش آنتی باکتریال بافته شده با فناوری نانو تولید شد تولید عایق برای جلوگیری از انتشار صدا بین طبقات ساختمان صادرات شیشه و آینه نانویی به ۴ قاره سرمایه گذاری روی پارچه های ضد امواج نانویی در کشور با موتور برقی تاشو راحت‌تر در شهرها رفت و آمد کنید ساخت کوچکترین اسپینر جهان با نانوحکاکی راه اندازی خط تولید صنعتی نانوالیاف ایرانی در چین آغاز تولید انبوه رم های کم مصرف ۸ گیگابایتی و ۱۰ نانومتری تقویت خواص سیمان با فناوری نانو توسط محققان کشور محلول آب گریزکننده منسوجات تولید شد تشخیص بیماری پارکینسون و آلزایمر با فناوری نانو ساخت فناوری دستگاه های خودشارژ با الهام از مارماهی رشد گیاهان در تاریکی برای اولین بار ممکن شد افزایش سرعت بهبود زخم‌های عمیق سوختگی با پانسمان‌های نانویی فرش های نانویی با خاصیت آنتی باکتریال وارد بازار شد ساخت برچسب های هوشمند امنیتی کالا با فناوری نانو عرضه نانورنگ‌های ضدخوردگی با ماندگاری بالا ۱۰ محصول نانو تاییدیه دریافت کردند جداسازی گازهای گلخانه‌ای با فناوری نانو توسط محققان کشور جوراب پای دیابتی با خاصیت آنتی باکتریال تولید شد اسکن سه بعدی ارزان برای زنان باردار بالشت هوشمندی که دمای بدن را در حین خواب تنظیم می‌کند لباسها تا ۳ سال آینده خودشان سرد و گرم می شوند زخم‌ پوش‌های نانو لیفی برای ترمیم زخم های دیابتی ساخته شد ابداع فناوری جدید برای تولید تراشه های موبایلی ۸ نانومتری ساخت نانو سامانه انتقال همزمان دارو و ژن به سلول‌های سرطانی پانسمان نانویی برای ترمیم زخم ساخته شد جوهر نانویی برای چاپ روی پارچه و شیشه تولید شد ۴۰درصد تولیدات علمی دنیا در حوزه نانو متعلق به ایران است تولید سرویس های بهداشتی ضد میکروب با فناوری نانو تولید نانوپوشش‌هایی برای افزایش مقاومت مکانیکی قطعات الکترونیکی به زودی یک تکه پلاستیک گوشیتان را خنک می کند بومی‌سازی نانوپوشش‌های سبز برای صنایع خودرو و لوازم‌خانگی بازار محصولات نانو پایش می شود طراحی خلاقانه و جالب بسته های مواد غذایی+تصاویر تلفن‌های همراه چقدر پیشرفت خواهند کرد؟ پوست بیونیک برای روبات ها ساخته شد از ۲۰۰۰ تومانی‌ها خرید نکنید نشست تخصصی «معرفی کاربردهای فناوری نانو در صنعت لوازم خانگی» برگزار شد نسل جدید و شگفت انگیز باتری ها با نام ULTRA-EFFICIENT GLASS جایگزین LITHIUM-ION خواهد شد! تولید پلاستیک بسته‌بندی قابل تجزیه در طبیعت تولید پلاستیک بسته‌بندی قابل تجزیه در طبیعت لزوم استفاده از فناوری نانو برای تهیه آب سالم و پاک لزوم استفاده از فناوری نانو برای تهیه آب سالم و پاک
برگشت به بالا