بررسی وضعیت خرید و فروش کالاهای دست دوم پس از نوسانات ارزی
کار و بار سمساریها سکه شد
عصر کالا- «افزایش قیمت دلار و تحریم برای هر صنفی بد بود اما برای ما نان داشت».این جمله یکی از سمساریهای قدیمی پایتخت است. او در گفت و گو با «ایران» از سکه شدن این روزهای کسب و کارش میگوید و از اینکه گرانی دامنگیر بازار شده، خوشحال است.
دوشنبه ۱۹ شهريور ۱۳۹۷ - ۱۳:۲۷:۰۰
به گزارش پایگاه خبری «عصر کالا» به نقل از ایران، چند ماهی است که قیمت اکثر کالاها روند صعودی بهخود گرفته است و دیگر با جیب مردم همخوانی ندارد و به قول خریداران قیمتها بسرعت از دخل و خرج آنها جلو زده است. اکنون سه اتفاق در بازار کالاهای مختلف اتفاق افتاده است. اول آنکه بخشی از مردم دست از خرید کالا کشیدند و سعی میکنند با لوازم خانگی و خودروی خود کنار بیایند. دومین موضوعی که در حال فراگیر شدن است، تعمیرات است. افرادی که توان تغییر کالای خود را ندارند سراغ تعمیرات رفتند. گروه سوم از سایتها، فضای مجازی و سمساریها خرید میکنند و این امر به خرید جهیزیه هم رسیده است.
یکی از کسانی که کالاهای دست دوم به فروش میرساند، به «ایران» گفت: با افزایش قیمتها، خانوادههایی که وسع مالی مناسبی ندارند برای خرید جهیزیه سراغ کالاهای کارکرده رفتند. قیمتها در بازار افزایش قابل توجهی یافته است و دست مردم به کالاهای کارخانهای نمیرسد از اینرو خرید از سمساریها تنها راهکار افرادی است که توان مالی مناسبی ندارند.
فاصله قیمت کارخانه و بازار، بازار دست دوم را رونق داد
فاصله قیمت کارخانه و بازار در دو حوزه بیش از سایر بخشها دیده میشود. اول از همه بازار خودرو است که هر روز شکاف قیمتی آن با کارخانه بیشتر شد. هر چند با خبر پیش فروش و تحویل 45 روزه، تمام خودروها ارزان شد و خودروهای پراید و دنا رکورد کاهش قیمت را زدند اما علایم بازار نشان میدهد که قیمتها مجدد گران شود چرا که خودروسازان به جهت نداشتن قطعه، افزایش قیمت ارز و نداشتن نقدینگی چارهای جز افزایش قیمت ندارند. لذا با افزایش قیمت کارخانهای خودرو، حاشیه بازار بیشتری شکل خواهد گرفت. فعالان این حوزه تنها راهکار را آزادسازی قیمتها میدانند.
کارکردههایی که از صفر سبقت گرفتند
نکتهای که این روزها در بازار خودرو اتفاق افتاده، افزایش جایگاه و منزلت خودروهای کارکرده است. خودروهایی که از نظر قیمتی از صفر خود هم سبقت گرفتند. بهعنوان مثال در حالی که قیمت خودروی پژو 206 صندوقدار صفر در کارخانه 42 میلیون و 700 هزار تومان است و در بازار 71 میلیون تومان شده، کارکرده آن (تولید سال 96)توسط فروشنده 72 میلیون تومان قیمتگذاری شده است.
دارنده خودروهای کارکرده اکثراً فروشنده واقعی نیستند و تنها با قیمت گذاریهای کاذب میخواهند قیمت خودروی خود را در بازار محک بزنند. البته اگر مشتری پیدا کنند که قیمت بسیار بالاتری پیشنهاد بدهد، فروشنده میشوند. برخی دیگر هم تا زمان قرارداد قیمت را افزایش میدهند و در آخر هم با نارضایتی کلید را به خریدار تحویل میدهند و در جملات پایانی خود میگویند با فروش خودروام دیگر نمیتوانم خریدی داشته باشم.
کدام کالاهای دست دوم پرفروش است؟
این روزها بازار لوازم خانگی دست دوم هم بسیار رونق گرفته است. مبلمان، تلویزیون، تشکهای فنری، کولر، اسپیلت، یخچال و فریزر، گاز، مایکرویو، لباسشویی و فرش دستباف و ماشینی جزو پرفروشهای سمساریها شدهاند. اگر از سالم بودن این قطعات بخواهید اطمینان پیدا کنید، تنها جمله شانس را از فروشنده خواهید شنید و در صورت خراب شدن کالا فروشنده هیچ تعهدی را نمیپذیرد. تفاوت قیمت نو و کارکرده اقلام عنوان شده در بازار بسیار زیاد است لذا خیلی از خریداران ریسک سالم بودن کالا را میپذیرند و برخلاف میل باطنی کارکردهها را خریداری میکنند.
اما اگر در سایتهای فروش کالا بروید با قیمتهای عجیب و غریبی هم مواجه میشوید. بهعنوان مثال یک شهروند یخچال 15 سال پیش ساید خود را با قیمت 5 میلیون و 500 هزار تومان عرضه کرده است. یخچالی که نو آن سال گذشته 6 میلیون تومان بود.طی تماس با فروشنده وی توضیح داد: قیمت یخچال ساید نو کمتر از 13 میلیون تومان نیست لذا برای آنکه بتوانم خریدی انجام دهم باید این قیمت را در نظر میگرفتم بخصوص اینکه هر روز قیمت دلار افزاش پیدا میکند.
5 روزه کالاها فروخته میشود
در این میان بهنظر میرسد سمساریهایی که در مناطق مختلف تهران یا سایرشهرها مستقر هستند قیمتگذاری مناسب تری در مورد کالاهای دست دوم دارند. یکی از فعالان سایت خرید و فروش کالا آمار جالبی از وضعیت فروش کالاهای کارکرده ارائه کرد. محمد سهیل نمازی در گفت و گو با «ایران» میگوید: سه ماه است که فروش در سایتهای فروش کالا افزایش داشته است. کالاهایی که قیمت آنها منطقی و متعارف باشند بعد از 5 روز معامله میشوند. اما کالاهایی که قیمت بالایی داشته باشند در سایت باقی میمانند یا اینکه فروشنده از فروش کالای خود منصرف میشود.
وی ادامه داد: خودرو در هر رده قیمتی مشتری دارد حتی اگر قیمت آن بسیار بالاتر از عرف باشد. افزایش قیمتها در بازار باعث شده، دست دومها بازار خوبی پیدا کنند. نکته دیگر آنکه رنج قیمتی در سایت افزایش یافته است. یعنی کالاهای دست دوم هم جهش قیمتی داشتند.
یکی از خریداران و فروشندگان فرش هم گفت: از روزی که قیمت ارز بالا رفته و قیمت انواع کالاها افزایش یافته، بازار تمام دست دوم فروشیها سکه شده است. اکنون فرش دستباف کاشان 5 میلیون تومان است اما دست دوم آن یک میلیون و 500 هزار تومان است. برای مردم صرف میکند که کارکرده آن را خریداری کنند. لذا تنها بازاری که این روزها رونق گرفته دست دومها و تعمیرات است. خیلی از مردم چون پول ندارند به جای خرید مبل، به فکر تعمیر آن هستند که حداقل به این شکل 60 درصد هزینههای خود را کاهش میدهند.