رشد ۲۵ درصدی عرضه محصولات خانگی تقلبی در یکسال گذشته
عصر کالا- بنابر گزارشات موجود و اخبار واصله، با کاهش تولید لوازم خانگی داخلی، قاچاق لوازم خانگی و عرضه محصولات فاقد اصالت و جعلی (تحت عنوان برند و اورجینال) با افزایش قابل توجهی همراه شده است.
عصر کالا- بنابر گزارشات موجود و اخبار واصله، با کاهش تولید لوازم خانگی داخلی، قاچاق لوازم خانگی و عرضه محصولات فاقد اصالت و جعلی (تحت عنوان برند و اورجینال) با افزایش قابل توجهی همراه شده است.
به گزارش پایگاه خبری«عصرکالا» به نقل از گسترش نیوز ، لوازم خانگی از نمونه اقلام و محصولاتی به شمار میرود که دایره و ضریب مصرف و تقاضای بالایی برای آن وجود دارد، به واقع به تعداد خانوارهای موجود در ایران، ضریب مصرف و خرید برای این محصولات تعریف میشود و اساسا امکان گریز از خرید و تهیه این محصولات وجود ندارد.
به تعبیری در هر خانهای که خانواری در آن سکونت دارد فارغ از تعداد نفرات آن، متقاضی برای خرید لوازم خانگی نیز قابل تعریف است، از تلویزیون، لوازم چوبی گرفته تا چای ساز، جاروبرقی، میز، صندلی و...در زمره محصولاتی است که نیاز به آن ضروری و اجتناب ناپذیر است و همین نیاز گواهی است بر صحت این موضوع که گردش مالی بالایی در حوزه تولید و عرضه لوازم خانگی وجود دارد.
به واقع صنعت تولید لوازم خانگی به مدد نیازی که برای اقلام تولیدی موجود در این عرصه وجود دارد، از قابلیت اشتغالزایی بالایی برخوردار است و اساسا صنعت مذکور از نمونه حوزههای فعالیتی به شمار میرود که در صورت رونق تولید و پیشرفت و توسعه فناوریکِ آن، اقتصاد کشورهای صاحب نام در این عرصه را متحول میسازد.
در سالیان نه چندان دور گذشته، کارخانجات تولید لوازم خانگی متعدد و متنوعی در ایران مشغول به فعالیت بودند اما بنا به دلایل گوناگون و در سیر تحولات، چراغ بسیاری از این کارخانجات رو به خاموشی گرایید و به تبع آن بسیاری از افرادی که در این مراکز مشغول به فعالیت و اشتغال بودند بیکار شدند و همین عارضه، وزن و بار مشکلات اقتصادی جامعه را سنگین تر از گذشته کرد.
تعطیلی یا کاهش ظرفیت تولیدی کارخانجاتی همچون ارج، آزمایش، جنرال الکتریک و...نمونه هایی از این مراکز و کارخانجات به شمار میروند که سرنوشت مطلوب و نوید بخشی برای آنها رقم نخورد.
آنچنان که اخبار و گزارشات منعکس شده در رسانهها نشان میدهد، محصولات و لوازم خانگی بسیاری از مرزهای غربی و جنوبی کشور بدون نظارت کافی به مشتریانِ کم اطلاع یا بیاطلاع عرضه و فروخته میشود، فروشی تحت نام و عنوان محصولات برند و اورجینال که از واقعیت دور است و متاسفانه درحالحاضر سهم قابل توجهی از لوازم خانگی موجود قاچاق در بازار معطوف به این نوع خاص از اقلام و محصولات میشود.
نیم نگاهی بر بازار لوازم خانگی در کشور
بازار لوازم خانگی در طول یکسال اخیر با تحولات بسیاری مواجه شده است، قطع همکاری برخی از تولیدکنندگان صاحب نام آسیایی شرقی و افزایش نرخ ارز مزید بر علت شده تا شاهد ظهور و بروز برخی نارساییها در این حوزه باشیم.
افزایش محسوس قیمتها از یکسو و برهم خوردن ضریب عرضه و تقاضا باعث شده تا بستر عرضه کالاها و محصولات قاچاق همراه شود.
مسعود حیدری، یکی از فعالان عرصه فروش لوازم خانگی با اشاره به مطلب فوق اظهار کرد: آنچنان که برآوُردها نشان میدهد میزان تولید لوازم خانگی و کاهش عرضه در مجموع باعث افت 40 درصدی لوازم خانگیِ موجود در بازار شده است.
وی افزود: طبیعتا در چنین شرایطی عرصه برای عرضه اندام محصولات قاچاق فراختر خواهد شد و درحالحاضر کم نیستند کالاها و محصولاتی که به اسم تولیدات کرهای یا اروپایی، اما در واقع جعلی و بیاصالت به فروش میرسند.
حیدری در ادامه بیان کرد: علی رغم افزایش نرخ ارز و کاهش واردات، همچنان شاهد ورود اقلام و محصولات قاچاق هستیم که هیچگونه تضمینی در کیفیت آنها وجود ندارد و متاسفانه برخی از فروشندگان، تحریمها را بهانه عدم گارانتی این کالاها اعلام میکنند در صورتی که عامل اصلی عدم برخورداری این اقلام از گارانتی، از یک سو قاچاق و غیر مجاز وارد شدن آنها و از دیگر سو کیفیت نازل آنها است.
این فعال در حوزه فروش لوازم خانگی گفت: آنچنان که آمارها نشان میدهد میزان تقاضا برای یخچال و فریزر در کشور سالیانه حدود 1 میلیون و 100 تا 1 میلیون و 300 هزار دستگاه است که البته این آمار منعکس شدهای است که رسانهها اعلام نموده اند، اما وزارت صمت میزان تولید در سال گذشته را 850 هزار دستگاه عنوان کرده است.
حیدری افزود: در ارتباط با ماشین لباسشویی نیز میزان تقاضای سالیانه نزدیک به 1 میلیون دستگاه اعلام شده در صورتی که ضریب تولید این کالا در سال گذشته (1397) نزدیک به 600 هزار دستگاه بوده است. از دیگر سو بنابر آمار منتشر شده در رسانهها (آماری که متکی بر اعداد و ارقام گمرک است) ارزش واردات لوازم خانگی قطعات و مواد اولیه در سال 1396، قریب به 1300 میلیون دلار بوده که این عدد و رقم در سال 1397 به 215 میلیون دلار کاهش یافته است که این تنزل و کاهش، ریشه در کاهش واردات و اِعمال برخی ممنوعیتهای وارداتی دارد که البته همین اُفت، زمینه را برای عرضه محصولات قاچاق هموار ساخته است.
رشد 25 درصدی عرضه محصولات خانگی تقلبی در یکسال گذشته
مرتضی میری، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی در گفتوگویی با رسانهها ضمن تایید تاثیر کاهش تولید و واردات لوازم خانگی در افزایش محصولات قاچاق به رسانهها میگوید: متاسفانه درحالحاضر برخی از کالاهای ایرانی به بانه منتقل شده و در آنجا با لحاظ نمودن برخی تغییرات در بستهبندی و نصب نشانهایی خاص تحت عنوان برندهای آلمانی و کرهای به متقاضیان عرضه و فروخته میشوند و حتی کالاهای مذکور با ارسال پیامک یا تبلیغات در فضای مجازی به مشتریان فروخته میشوند و متقاضیان بعد از خرید و در هنگام مصرف به کیفیت نازل آنها پی میبرند.
وی میگوید: در طول یکسال گذشته عرضه کالاها و لوازم خانگی قاچاق 25 درصد رشد داشته که متاسفانه این اقلام بعضا با گارانتیهای نامعتبر در سطح بازار عرضه میشوند.
به واقع شرایط موجود، بستر و شرایطی سخت را برای مشتریان ایجاد نموده و متقاضیان نمیدانند کدام کالا را با چه قیمتی و از کجا و با چه گارانتی معتبری خریداری کنند.
حیدری (از توزیعکنندگان و فروشندگان لوازم خانگی) در این خصوص میگوید: عمدتا زوجهای جوان که در حال تهیه جهیزیه خویش هستند در دام فرصت طلبان و سودجویان میافتند و میباید با بررسی و مطالعه دقیقتر (پیش از خریداری) به تهیه اقلام و محصولات خانگی مورد نیاز خویش مبادرت ورزند.
وی معتقد است: توجه به گارانتیهایی معروف و با اصالت شرکتهای معتبر از یکسو و استعلام از اتحادیه ها، مطمئنترین راهکار برای خرید کالای مرغوب به شمار میرود.
البته آنچنان که بررسیهای خبرنگار در سطح بازار نشان میدهد شرایط به نسبت دو سه ماه گذشته تا حدودی بهبود پیدا کرده، اما همچنان تا رسیدن به نقطه عادی و مطلوب گذشته فاصله داریم که یقینا دقیقتر شدن نظارت دستگاههای ذی ربط در بهبود وضعیت موجود بلاتاثیر نخواهد بود.