عصر کالا- دریچههای هوشمند کولرهای آبی با هدف امکان تنظیم میزان و جهت باد، جلوگیری از اتلاف انرژی در فصول سرد، رفع سر و صداهای اضافی دریچههای کنونی و ارتقای عملکردی کولرهای تولید داخل توسط یک محقق ایرانی ابداع شد.
به گزارش پایگاه خبری «عصر کالا» به نقل از تسنیم، با توجه به اینکه در دریچههای کولر آبی موجود در بازار که اغلب در منازل یا ادارات مورد استفاده قرار میگیرد، اشکالات و نواقصی نظیر عدم هرگونه کنترل بر روی دریچههای موجود برای تنظیم مقدار و جهت باد خروجی، نیاز به دسترسی فیزیکی به دریچه برای تنظیم میزان و جهت باد، عدم امکان تنظیم میزان باد هر دریچه (در اتاقهای مختلف) برحسب سلیقه و نیاز ساکنان (کودک، سالخورده، بیمار، ...)، کیفیت پایین دریچهها از نظر ساخت و مواد مورد استفاده، ایجاد صدای اضافی توسط دریچهها و... وجود دارد، یکی از مخترعان کشور به سمت هوشمندسازی این قابلیت رفته است.
بر این اساس امکاناتی نظیر موارد زیر به دریچه هوشمند کولر آبی اضافه شده است:
1. ایجاد کنترل بر روی دریچه برای تنظیم مقدار و جهت باد خروجی
2. حذف نیاز به دسترسی فیزیکی به دریچهها برای تنظیم میزان و جهت باد
3. تعبیه امکانات لازم برای تنظیم میزان باد هر دریچه (در اتاقهای مختلف) برحسب سلیقه و نیاز ساکنان (کودک، سالخورده، بیمار، ...)
4. بهینهسازی و بازمهندسی دریچه کولر آبی
5. ارتقاء کیفیت محصولات تولید داخل
6. افزایش میزان رضایت مصرفکننده از کالای تولید داخل
7. ارتقاء سطح رفاه مصرفکننده
8. کاهش هدر رفت انرژی
9. طراحی مجدد و زیباسازی محصول
10. ارتقاء سطح سلامت جامعه از طریق استفاده از فیلترهای مناسب برای کاهش ورود آلایندهها به فضای مسکونی
در این راهحل ارائه شده، طراحی و ساخت دریچه هوشمند با قابلیتهای مورد نظر میتواند مشکلات مطرح شده را حل کرده و دریچههای هوای کولرهای آبی را تحت کنترل کاربر قرار دهد به طوریکه امکان تنظیم میزان باددهی، جهت باددهی و نوع باددهی (ثابت یا چرخشی) را با استفاده از دستگاه کنترل از راه دور فراهم کند.
همچنین با استفاده از این اختراع به سادگی میتوان دریچه را کاملاً بست لذا با این شیوه امکان هدررفت حرارت یا ورود هوای سرد در زمستان به حداقل میرسد؛ از سوی دیگر تنها با فشردن یک کلید از روی دستگاه کنترل از راه دور میتوان اقدام به خاموش یا روشن کردن کولر کرد که سبب افزایش رفاه مصرفکننده شده و موجب رضایتشان از کالای تولید داخل میشود.
علاوه بر این، تنظیم هر دریچه به صورت مستقل انجام میشود؛ لذا به طور مثال، ساکنان اتاقهای مختلف یک واحد مسکونی میتوانند دریچه اتاق خود را به دلخواه و بر حسب نیاز خود تنظیم کنند.
از سوی دیگر، استفاده از فیلتر مناسب به منظور حذف آلایندهها و ریزگردها یکی از اقدامات ضروری و مفید در این اختراع است که اهمیت آن بر کسی پوشیده نیست.
طی سالهای اخیر تلاشهایی برای بهبود کارآیی این نوع کولرها انجام شده است اما بررسیها بیانگر آن است که اغلب این تلاشها در نهایت در حد پیشنهادها یا ایجاد تغییراتی درباره بهبود عملکرد کلید خاموش و روشن دستگاه محدود شده است و عملاً در زمینه بهبود ساختاری یا عملکردی این نوع خنککنندهها یا هماهنگسازی آن با تغییرات مدرن فضاهای شهری و معماری، اقدام جدی صورت نگرفته است.
امروزه با توجه به پدیده بروز ریزگردها در بخش وسیعی از کشور و نقش کولرهای آبی در انتقال این آلودگیها به فضای داخلی ساختمانها لزوم تعبیه انواع سامانههای مؤثر در کاهش میزان آلودگی در این کولرها ضروری به نظر میرسد.
تاکنون در این راستا نیز اقدام مؤثری صورت نگرفته است؛ اخیرا یک شرکت با تولید نوعی فیلتر قابل تعبیه در فضای داخلی اتاقک کولر آبی تلاش کرده است مانع ورود ذرات گرد و غبار به ساختمان مسکونی شود؛ با این حال، تاکنون هیچگونه اقدامی برای مدیریت دریچهها به منظور تنظیم حجم و جهت باد ورودی به فضای داخلی ساختمانها صورت نگرفته است.
جواد چمنآرا؛ مخترع این سیستم درباره جزئیات اختراع مذکور گفت: دریچه کولر اختراعی، بهصورت یک سیستم ماژولار ریلی ساخته میشود که در آن کل دریچه و تجهیزات مربوطه روی یک شاسی قرار میگیرند؛ شاسی در اندازههای استاندارد ساخته شده، درون کانال کولر قرار گرفته و بهصورت محکم و برای استفاده درازمدت به بدنه کانال و دیوارهای مجاور کانال فیکس میشود.
دریچه کولر اختراعی، بهصورت یک سیستم ماژولار ریلی ساخته میشود که در آن کل دریچه و تجهیزات مربوطه روی یک شاسی قرار میگیرند
وی افزود: روی شاسی یک ریل قرار دارد که دریچه و ماژولها روی آن نصب میشوند؛ همچنین شاسی دارای یک پنل قابل مشاهده است که حسب مورد اطلاعاتی را به استفادهکننده ارائه میکند.
این فناور ابراز کرد: شاسی در دو مدل مادر و معمولی ساخته میشود؛ شاسی مادر دارای این ویژگی است که کابلهای برق کنترلکننده کولر به آن وصل شده و از طریق ریموت کنترل مدیریت روشن و خاموش کردن کولر را به عهده میگیرد و عملاً جایگزین کلید کولر میشود.
چمنآرا یادآور شد: این بخش بسیار مستحکم بوده و از نظر حرارتی و صوتی عایق است؛ بخش ریلی شاسی این امکان را به استفادهکننده میدهد تا بهسادگی قفل آن را آزاد کرده، ریل را به سمت بیرون کشیده و به دریچه، قسمتهای داخلی شاسی و نیز دیگر ماژولها دسترسی پیدا کند.
او خاطرنشان کرد: دریچه بهعنوان اولین و اصلیترین ماژول روی شاسی نصب میشود؛ دریچه از سه قسمت تشکیلشده است: قسمت بیرونی شامل قاب و دیگر تجهیزات مربوط به زیباسازی یا امکانات متفرقه است؛ قسمت میانی شامل پرههای افقی و عمودی جهت دهنده باد، موتورهای مربوطه و دیگر قطعات بوده و قسمت درونی برای بستن کامل مسیر عبور هوا و نیز برای محافظت پرهها در مقابل ورود احتمالی اشیاء، حیوانات یا پرندگان و... در نظر گرفته شده است.
پس از دریچه، ماژولها قرار میگیرند که هر ماژول دارای وظیفه خاص خود بوده و میتواند پس از کسب اجازه از دارنده اختراع (تحت لیسانس) توسط شرکتهای مختلف ساخته شود؛ همچنین از دیگر قابلیتها میتوان به این مورد اشاره کرد که ماژولها میتوانند به دو صورت فعال و غیرفعال طراحی شوند.
ماژولهای فعال به سیستم انرژی و کنترل موجود روی ریل دسترسی دارند؛ بهاین ترتیب میتوانند سیگنالهای خاموش یا روش بودن کولر، باز یا بسته بودن دریچه و... را دریافت کرده و فعالیت مناسب را انجام دهند.
ماژولهای غیرفعال نیز نیازی به انرژی یا دریافت دستور ندارند؛ این ماژولها اغلب برای تصفیه هوا مناسب هستند.
پس از نصب و راهاندازی دریچه، تمامی اجزای آن را میتوان از طریق ریموت کنترل مدیریت کرد؛ ریموتها در دو مدل ساخته و عرضه میشوند.
نوع اول میتواند همه دریچههای متصل به یک کولر را مدیریت کند؛ نوع دوم هم فقط یک دریچه خاص را کنترل میکند.
همچنین از آنجا که امکان دارد در زمان استفاده از ریموت، دیدمستقیم به دریچه وجود نداشته باشد که در اغلب واحدهای مسکونی به این صورت است، برای افزایش رفاه مصرفکنندگان، ریموتها از فناوری رادیویی برد کوتاه با فرکانس 315 مگاهرتز استفاده میکنند.
بنا بر گفته این مخترع، این فناوری ممکن است مشکلاتی در زمینه عبور از دیوار و مزاحمت برای همسایگان ایجاد کند یا در صورتیکه در آن محدوده بیش از یک دریچه هوشمند وجود داشته باشد باعث عکسالعمل بیش از یک دریچه شود؛ برای حل این مشکل، یک فرآیند pairing در نظر گرفته شده است که در زمان راهاندازی اولیه صورت میگیرد.
بنابراین دریچهها منحصراً با ریموتهای تعیینشده کار میکنند و بالعکس.
این اختراع در منازل، کارگاهها، مغازهها و اداراتی که برای سرمایش از کولر آبی استفاده میکنند، کاربرد گسترده دارد.