عصر کالا- عضو هیات مدیره اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک ایران دستورالعمل واردات پوشاک به کشور را صرفا در حد یک ابلاغیه دانست و تصریح کرد که به هیچ وجه کنترل و نظارت لازم در این رابطه صورت نمیگیرد. از سوی دیگر با وجود اینکه مصرف پوشاک در کشور کاهش نیافته، واردات رسمی سه میلیون دلار کم شده در صورتیکه باید طبق این دستورالعمل واردات رسمی بیشتر میشد.
به گزارش پایگاه خبری «عصر کالا» به نقل از ایسنا, شهریورماه سال 1395 بود که دستورالعمل نحوه صدور گواهی فعالیت نمایندگان و شعب شرکتهای خارجی عرضه کننده پوشاک در ایران توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت ابلاغ شد که بر اساس آن شرکت خارجی یا نماینده آن مکلف است طی دو سال اول حداقل معاد 20 درصد ارزش واردات را در داخل تولید و حداقل معادل 50 درصد ارزش تولید داخلی را صادر کند.
علاوه بر این دارندگان گواهی فعالیت مکلف به دریافت پروانه کسب مطابق مقررات قانون نظام صنفی میباشند و با عرضهکنندگان کالای قاچاق برابر قانون برخورد خواهد شد. همچنین فروش پوشاک باید صرفا در فروشگاههای خردهفروشی مجهز به صندوق مکانیزه فروش متصل به درگاه سازمان امور مالیاتی کشور و زیرمجموعه دارنده گواهی فعالیت باشد، بنابراین مسئولیت عملکرد فروشگاههای مذکور با دارنده گواهی فعالیت است.
اما مسئلهای که در این رابطه مورد نقد واقع شده، نظارت بر اجرای این دستورالعمل توسط ارگانهای ذیصلاح است، چرا که نه تنها واردات رسمی پوشاک در سال 1396 افزایش نیافته بلکه طبق آمار میزان واردات رسمی پوشاک در سال جاری نسبت به سال 1395 حدود سه میلیون دلار کاهش یافته است، درحالی که بر اساس وعدهها و شعارهای داده شده و با وجود دستورالعمل واردات رسمی پوشاک باید در سال گذشته میزان واردات رسمی پوشاک به کشور نسبت به سال 1395 افزایش مییافت!
مجید نامی -عضو هیات مدیره اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک ایران- با انتقاد از وضعیت اجرای دستورالعمل نحوه صدور گواهی فعالیت نمایندگان و شعب شرکتهای خارجی عرضه کننده پوشاک در ایران اظهار کرد: متاسفانه این دستورالعمل تنها به مرحله ابلاغ رسید و به هیچ وجه اجرای آن به طور جدی دنبال نمیشود و به عینه شاهد مبارزه با قاچاق و کنترل فروشگاههای سطح شهر در حوزه پوشاک نیستیم.
وی با بیان اینکه کشور ترکیه اعلام کرده است در فاصله زمانی دی ماه 1395 تا دی ماه 1396 به میزان 300 میلیون دلار پوشاک به ایران وارد کرده است، گفت: نکته قابل تامل این است که میزان واردات رسمی پوشاک در کشور طی سال گذشته معادل 59 میلیون دلار بوده است. حال خود متوجه شوید که تا چه حد قاچاق در حوزه پوشاک صورت میگیرد!
نامی با بیان اینکه دستورالعمل نحوه صدور گواهی فعالیت نمایندگان و شعب شرکتهای خارجی عرضه کننده پوشاک در ایران در ظاهر امر اجرایی میشود و عملا کنترلی صورت نمیگیرد، تصریح کرد: چندین و چند بار پیگیریهای مختلفی در این رابطه صورت گرفته که متاسفانه به نتیجه نمیرسد. برخی ارگانها موظف هستند که کنترلهای لازم را از نظر قانونی در این رابطه انجام دهند اما این اتفاق به درستی انجام نمیشود.
عضو هیات مدیره اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک ایران، افزود: نیروی انتظامی و صنف پوشاک موظف هستند که کنترلهای لازم را در ارتباط با این دستورالعمل انجام دهند و اگر با مسالهای مواجه میشوند طبق قانون قاچاق کالا با آن برخورد کنند.
وی با اشاره به اینکه کنترل و نظارت لازم و کافی بر فعالیت نمایندگان و شعب شرکتهای خارجی عرضه کننده پوشاک در ایران صورت نمیگیرد، اظهار کرد: در حالی که کشور ترکیه اعلام کرده در سال 2017 معادل 300 میلیارد صادرات به ایران داشته، اما کلیه واردات پوشاک به ا یران از سراسر دنیا در سال گذشته معادل 59 میلیون دلار بوده که این رقم قابل تامل است.
نامی همچنین با اعلام اینکه در سال 1395 معادل 62 میلیون دلار و در سال 1396 معادل 59 میلیون دلار پوشاک به صورت رسمی وارد شده است، بیان کرد: سوال اساسی که در این رابطه مطرح میشود این است که علیرغم شعارها و وعدههای داده شده در ارتباط با مبارزه با قاچاق کالا به ویژه در حوزه پوشاک چگونه سه میلیون دلار واردات رسمی پوشاک به کشور کاهش یافته است؟
عضو هیات مدیره اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک ایران، ادامه داد: مشخصا مصرف پوشاک در کشور کاهش نیافته است و حدود 10 میلیون دلار به صورت سالانه پوشاک در کشور مصرف میشود.