عصر کالا- در شرایط کنونی شاید تنها راه برای فرار از امراض ناشی از آلودگی هوا، تهیهی دستگاه تصفیه باشد.
به گزارش پایگاه خبری «عصر کالا» به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، با توجه به رشد شهرنشینی و افزایش آلایندههای ناشی از دود کارخانهها و وسایل نقلیه، ساکنان شهرهای بزرگ با مشکلی به نام آلودگی هوا دست و پنجه نرم میکنند. این مشکل در فصول سرد سال به دلیل بروز پدیدهای به نام وارونگی حادتر میشود و تنفس را برای افراد سختتر میکند؛ بهطوریکه باعث بروز مشکلات تنفسی میشود.
در چنین شرایطی، توجه به سلامت هوایی که تنفس میکنیم بیش از پیش اهمیت پیدا میکند. از آنجا که بهطور معمول هر فرد بیش از نیمی از یک شبانهروز را در منزل به سر میبرد، عاقلانه است که برای بهبود سلامت هوا در منزل چارهای اندیشیده شود. دستگاههای تصفیهی هوا راهکاری برای بهبود کیفیت هوا در منازل بهشمار میآیند. این دستگاهها انواع مختلفی دارند که هر کدام مصارف، مزایا و معایب خاص خود را دارند که هنگام خرید باید مورد توجه قرار گیرند.در محیط خانه علاوه بر آلایندههای موجود در هوا، پرز فرش، بوی غذا، پرهای ریز پرندهی خانگی، بوی رنگ، دود سیگار و گرد و خاک نیز میتوانند وجود داشته باشند که هر کدام از آنها امکان بروز مشکلاتی مانند آسم و آلرژی و میگرن را افزایش میدهند.
حالا که با اهمیت تصفیهی هوا آشنا شدیم به نکاتی که لازم است هنگام خرید مورد توجه قرار دهیم میپردازیم.
1. فضای پوشش
اولین موردی که باید در نظر گرفت مقدار فضایی است که قصد دارید هوای آن را تصفیه کنید. این موضوع در واقع مهمترین موردی است که باید مد نظر قرار گیرد. پیشنهاد میشود که ظرفیت فضای پوشش تصفیهی هوایی که تهیه میکنید کمی بیشتر از اندازهی اتاق مورد نظر شما باشد. در نظر داشته باشید که ظرفیت پوشش این دستگاهها به مترمکعب محاسبه میشود. هنگام محاسبهی فضای اتاق خود ارتفاع را نیز باید در نظر بگیرید. بهطور مثال یک دستگاه تصفیهی هوا که ظرفیت آن 450 تا 500 متر مکعب است، میتواند برای اتاقی با 300 متر مکعب فضا و 9 متر ارتفاع مناسب باشد.
2. عملکرد
الف) نرخ تحویل یا CADR
نرخ تحویل در واقع به شما میگوید چه مقدار هوای تصفیهشده از دستگاه خارج میشود و سرعت عملکرد دستگاه چقدر است. هرچه CADR بالاتر باشد ظرفیت تصفیهی دستگاه نیز بالاتر است. بر اساس فضای اتاقی که قصد قرار دادن دستگاه تصفیه در آن را دارید میتوانید دستگاهی با نرخ تحویل بالاتر برای آن فضا انتخاب کنید.
ب) تهویه در ساعت یا ACH
ACH مشخص میکند که دستگاه تصفیه در هر ساعت چند بار موفق به تصفیهی کامل هوای اتاق میشود. با توجه به بالا بودن آلودگی هوا در برخی شهرها، لازم است دستگاهی انتخاب شوند که دارای ACH چهار باشد؛ یعنی هر 15 دقیقه یک بار هوای اتاق را کاملا تصفیه کند.
جالب است بدانید به دلیل وجود فضای رقابتی در بازارِ دستگاههای تصفیهی هوا، شرکتها معمولا نرخ تحویل (CADR) را بالا میبرند و روی این مورد مانور تبلیغاتی بیشتری میدهند؛ در صورتی که در مورد تهویه در ساعت (ACH) عموما سکوت میکنند. توجه داشته باشید حتی اگر دستگاهی فضای پوشش بالایی داشته باشد اما تهویه در ساعت آن پایین باشد، باید به عملکرد کلی آن شک و در خرید آن تجدید نظر کرد.
3. فناوری
فناوری مورد استفاده در یک دستگاه تصفیهی هوا عامل بسیار مهمی در انتخاب و خرید آن به شمار میآید. اساسا فناوری مورد استفاده در این دستگاهها به دو بخش کلی اکتیو (Active) و پسیو (Passive) تقسیم میشوند. شما بهعنوان خریدار باید فرق بین این دو فناوری را بدانید:
اکتیو: تصفیه هوای اکتیو، عاملهایی در فضا آزاد و از این طریق آلایندههای موجود در هوا را یونیزه میکند و باعث رسوب آنها میشود. دستگاههایی که از این فناوری استفاده میکنند چنانچه Ozone-safe نباشند، گاز اوزون ساطع میکنند که برای استفاده داخل منزل مناسب نیستند و برای ریه ضرر دارند. پس لازم است هنگام تهیهی دستگاههایی با فناوری اکتیو و یونیزاسیون، به این مورد توجه داشته باشید.
پسیو: تصفیههوای پسیو، به کمک فیلترهای موجود در آن آلایندهها را جذب میکند و گاز اوزون نیز آزاد نمیکند. بنابراین، این نوع دستگاهها برای استفاده در محیط منزل گزینههای بهتری بهحساب میآیند.
4. فیلترها
مهمترین بخش یک دستگاه تصفیهی هوا، فیلترهای آن است. بنابراین، نوع و کیفیت فیلترهای بهکاررفته در دستگاه نقش تعیینکنندهای در تأثیرگذاری آن خواهند داشت. فیلترها باید آلایندههایی مانند پشم و پرز، غبار، دود، بو و سایر موارد مضر موجود در هوا را به خود جذب کنند.
باید در نظر داشته باشید که تعویض فیلتر در این دستگاهها هزینههای نسبتا سنگینی دارد. پس، از همان ابتدا دستگاهی انتخاب کنید که فیلترهای آن در بازههای زمانی طولانیتری نیاز به تعویض پیدا کنند. البته بازهی زمانی مذکور ارتباط مستقیمی به میزان آلودگی هوای پیرامون شما خواهد داشت؛ اما معمولا 4 تا 5 ماه زمان مطلوبی است.
5. قابلیت حمل
قابلیت حمل دستگاه تصفیه با وزن آن رابطهی مستقیم دارد؛ اما هیچ رابطهی معنیداری با توانایی دستگاه ندارد. باید مد نظر داشته باشید که یک دستگاه کوچک نیز میتواند توانایی تصفیهی بهینهی یک اتاق بزرگ را داشته باشد؛ پس نباید فریب اندازهی بزرگ دستگاهها را بخورید. دستگاههای بزرگ تصفیه، هم از لحاظ وزن و هم هزینه سنگین هستند و فضای زیادی اشغال میکنند.
6. سروصدا و مصرف انرژی
توصیه میشود که هنگام خرید دقت کنید دستگاه، سروصدای زیادی تولید نکند. بلندی صدای تولیدی دستگاه عموما در مشخصات دستگاه با دسیبل (db) مشخص شده است. هر چی دسیبل پایینتر باشد آرامش بیشتری خواهید داشت. در خصوص مصرف برق و بهینه بودن و برچسب مصرف انرژی دستگاه نیز لازم است دقت کافی به خرج دهید؛ چرا که یک دستگاه پرمصرف که شبانهروز کار کند، میتواند باعث شود در پایان ماه با مشاهدهی قبض برق بیماریهای تنفسی را ترجیح دهید!
7. قیمت
بهتر است در خرید دستگاه تصفیهی هوا خساست به خرج ندهید؛ زیرا دستگاههایی که قیمت پایینتری دارند به نسبت عملکرد ضعیفتر و احتمالا در ادامه خرج بالاتری خواهند داشت که میتواند شامل هزینهی فیلترها و مصرف برق باشد. بهترین دستگاههای موجود در بازار که استانداردهای رایج را دارند، بسته به ظرفیت و توان، قیمتی در حدود 1.5 تا 3.5 میلیون تومان دارند. به این نکته توجه داشته باشید که هزینهای که بابت خرید یک دستگاه با کیفیت تصفیهی هوا میپردازید هزینهای است که برای تأمین سلامت خود و اعضای خانواده پرداخت میکنید. پس تا حد امکان از خرید دستگاههای ارزان و بیکیفیت خودداری کنید. زیرا این دستگاهها نه تنها کمکی به سلامتی شما نخواهند کرد، بلکه در مواردی میتوانند حتی تأثیر منفی نیز بر سلامت شما داشته باشند.
نکته:
1. دستگاه تصفیهی هوا در صورت باز بودن در و پنجره، تأثیر چندانی نخواهد داشت.
2. سیاست یکی برای همه در این مورد جواب نمیدهد. یعنی یک دستگاه قابل حمل تنها از پس یک اتاق برمیآید نه کل خانه.
3. بهمنظور کاهش هزینهی مصرف برق، به دنبال دستگاهی با گزینههای ذخیرهی انرژی و رتبهی عالی در برچسب انرژی باشید.
4. در خصوص داشتن گارانتی، خدمات پس از فروش و سهولت تعویض فیلترها اطمینان حاصل کنید.
5. دستگاه تصفیهی هوا باید همیشه روشن باشد تا بازدهی مطلوبی ارائه دهد.