عصر کالا- تحریم فرصتی است برای تولیدکنندگان تا بتوانند بازار داخلی را به دست گیرند و با رونق تولید اشتغازایی را افزایش دهند اما تحقق این امر به ملاحظاتی مانند توجه به مصرف کننده بستگی دارد.
به گزارش پایگاه خبری«عصر کالا» به نقل از خانه ملت، اگرچه اقتصاد مقاومتی بستر و زمینهساز رونق تولید داخلی و کاهش وابستگی به خارج از کشور است اما تحقق آن به همراهی بخشهای مختلف وابسته است، در شرایط کنونی عدم همراهی شرکتهای خارجی لوازم خانگی با ایران و ممنوعیت واردات به فرصت مناسبی برای تولیدکننده داخلی تبدیل شده و فعالان این عرصه باید برای رونق داخلی تمام توان خود را به کارگیرند.
پس از اعمال تحریمها علیه ایران، برخی تولیدکنندگان داخلی لوازم خانگی تنها به منافع شخصی خود توجه کرده و در غیاب رقیب و در بازار انحصاری بی توجه به منافع عمومی با کاهش تولید، قیمتها را افزایش دادند در حالیکه پیش از این پاشنه درب مجلس و دولت را درآورده و ادعا میکردند توان تولید و رفع نیاز بازار داخلی را دارند اما حال که باید وارد میدان شده و تولید را افزایش دهند از آب گل آلود ماهی گرفته و درصد جبران کاستیهای گذشته هستند.
براساس این گزارش قیمت لوازم خانگی در نیمه دوم سال گذشته افزایش چشمگیری پیدا کرد به گونهای که مصرفکننده ناچار شد یخچال 8 میلیون تومانی را با قیمت 30 میلیون تومان خریداری کند.
پس از اعمال تحریمها علیه ایران، برخی تولیدکنندگان داخلی لوازم خانگی تنها به منافع شخصی خود توجه کرده و در غیاب رقیب و در بازار انحصاری بی توجه به منافع عمومی با کاهش تولید، قیمتها را افزایش دادند در حالیکه پیش از این پاشنه درِ مجلس و دولت را درآورده و ادعا میکردند توان تولید و رفع نیاز بازار داخلی را دارند اما حال که باید وارد میدان شده و تولید را افزایش دهند از آب گل آلود ماهی گرفته و درصد جبران کاستیهای گذشته هستند.
برخی تولیدکنندگان لوازم خانگی ارز دولتی گرفته، قیمت ها را با دلار آزاد محاسبه کردند
به زعم عبدالله رضیان عضو هیات رئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس در سال گذشته ارز 4200 تومانی به تولیدکنندگان برای ثبت سفارش مواد اولیه و قطعات مورد نیاز تولید لوازم خانگی پرداخت شد این در حالی است که عرضه این ارز در قیمت لوازم خانگی مشهود نبود و قیمت این محصولات براساس دلار آزاد محاسبه شد.
وی معتقد است حجم تولیدات لوازم خانگی داخلی نیاز بازار را پوشش نمیدهد، اگرچه در گذشته بخش عمدهای از لوازم خانگی وارداتی بود اما تولیدکنندگان لوازم خانگی ادعا کردند میتوانند لوازم خانگی مورد نیاز کشور را تولید کنند اما در این راه واماندند.
قیمت لوازم خانگی متناسب با ارزبری افزایش یابد
اگرچه قیمت دلار طی یک سال گذشته سه برابر شد اما افزایش چهار یا پنج برابری بهای لوازم خانگی داخلی پذیرفتنی نیست چراکه برای تولید لوازم خانگی داخلی، تنها بخشی از قطعات موردنیاز از خارج وارد می شود تولیدکننده هزینه آب، برق، گاز و دستمزد کارگران را ریالی پرداخت میکند در واقع باید متناسب با میزان ارزبری محصول تولیدی، قیمت لوازم خانگی افزایش پیدا می کرد.
برخی رفتارها و صحبتها نیز در آشفته کردن بازار لوازم خانگی تاثیر گذاشت؛ در اواخر سال گذشته بود که صحبتهای رئیس اتحادیه لوازم خانگی مبنی بر احتمال افزایش قیمت لوازم خانگی در اردیبهشت 98، شرایط را برای سوءاستفاده سوداگران فراهم کرد چراکه با زمزمههایی نظیر کاهش تولید و کمبود لوازم خانگی فضا برای افزایش قیمت کالاها آماده شد که خوشبختانه با ورود مجلس و بررسی مشکلات این حوزه از افزایش قیمت بیشتر و سوءاستفاده دلالان جلوگیری شد.
مشکلات تولید لوازم خانگی؛ از واردات قطعات موردنیاز تولید تا جابه جایی ارز
براساس این گزارش اگرچه تحریم برای عدهای زمینه سوءاستفاده را فراهم کرد اما نمی توان از مشکلات موجود در مسیر تولید نیز چشم پوشی کرد به گونهای که بسیاری از تولیدکنندگان داخلی برای واردات قطعات موردنیاز تولید، جابه جایی ارز و.. با مشکل روبه رو شدند در نتیجه میزان تولید بنگاه های تولیدی کاسته شد یا در برخی موارد واحدهای تولیدی به مرز تعطیلی کشیده شدند.
در این راستا فرشاد مقیمی معاون امور صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت میگوید مواد اولیه و قطعات موردنیاز تولید لوازم خانگی در حال تامین است و در صورتی که سرمایه در گردش و ارز موردنیاز واحدهای تولیدی تامین شود، لوازم خانگی داخلی جایگزین برندهای وارداتی میشود.
براساس این گزارش رضا علیزاده نایب رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی میگوید کاهش واردات به واسطه مشکلات تحریم فرصت طلایی برای تولیدکنندگان داخلی است که بتوانند بازار داخلی را به دست گیرند و با تولید کالای باکیفیت رضایت مشتری را جلب کنند.
وی معتقد است در این صنعت توجه ویژه به توسعه واحدهای تولیدی ساخت قطعات لوازم خانگی از اهمیت وافری برخوردار است و در صورت شکل گیری زنجیره تامین قطعات باکیفیت و استاندارد در داخل کشور، میتوان امیدوار شد که واحدهای تولیدی بالادستی این صنعت میتوانند با ضریب اطمینان بیشتر و هزینههای کمتری محصولات خود را تامین و روانه بازار کنند.
در این راستا مدیرکل تعزیرات استان تهران میگوید اگرچه محدودیت واردات لوازم خانگی باعث افزایش قیمت شد اما انتظار میرفت انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی از فرصت به وجود آمده استفاده کرده و با تامین نیاز مردم، سهم بازار را به دست گیرد چراکه تولیدکنندگان گلایهمند بودند که ما کالای ایرانی تولید میکنیم اما مردم به سراغ کالای و لوازم خانگی وارداتی می روند.
اگرچه تحریم فرصتی برای تعمیق داخلیسازی است اما در این راه مصرف کننده نباید به دست فراموشی سپرده شود
به زعم اسفنانی در شرایطی که واردات لوازم خانگی محدود شده است متاسفانه نه تنها با افزایش تولید کالای داخلی مواجه نشدیم بلکه افزایش قیمتها در بازار رقم خورد؛ برخی شرکتها با بهانه تحریم تعطیل شدند اما سایر شرکتها که ادعا میکردند تحریم اثری بر تولید آنها ندارد، میزان تولید را به شدت کاهش دادند تا قیمت کالای تولیدی با وارداتی برابری کند و تمام کاستی های گذشته جبران شود که رفتار صادقانهای با مردم نبود.
اگرچه تحریم فرصتی برای تعمیق داخلیسازی است اما در این راه مصرف کننده نباید به دست فراموشی سپرده شود که در این زمینه نمیتوان نقش دستگاههای نظارتی را نیز نادیده گرفت این دستگاهها باید با تمام توان خود را به کار گیرند تا از سوءاستفاده سوداگران و افزایش قیمت ها جلوگیری کنند تا بتوان تهدید تحریم را به فرصت تبدیل کرد