عصر کالا- رئیس کل بانک مرکزی از اولویتبندی کالاهای وارداتی برای تخصیص ارز با نرخ ۴۲۰۰ تومان خبر داد. وی سه نرخی شدن دلار را تایید نکرد.
به گزارش پایگاه خبری «عصر کالا» به نقل از ایسنا، در روزهای اخیر خبرهایی متفاوت در رابطه با تصمیم جدید ارزی دولت برای محدود شدن کالاهای وارداتی برای دریافت دلار 4200 تومانی و یا ورود نرخ جدید به بازار منتشر شده بود که از سه نرخی شدن دلار حکایت داشت به طوری که در کنار نرخ 3800 تومان کالاهای اساسی و 4200 تومان برخی از کالاهای وارداتی گفته میشد قرار است بخشی از کالاها از زمره این نرخها خارج شده و با نرخ جدیدی ارز دریافت کند.
اما رئیس کل بانک مرکزی امروز در حاشیه همایش سیاستهای پولی و ارزی به ابهامات هر چند کوتاه پاسخ داده و اعلام کرد که براساس تصمیم جدید اتخاذ شده قرار است واردات کالا برای دریافت ارز اولویتبندی شده و سه گروه کالاهای اساسی و حیاتی، مواد اولیه و ضروری و سایر کالاهای مورد نیاز ارز دریافت کنند.
آن طور که وی اعلام کرد: یکسری از کالاها اساسی و حیاتی بوده و براساس درآمدهای نفتی تامین ارز میشود. دومین گروه مواد اولیه کارخانجات و کالاهای ضروری هستند که از طریق صادرات کالاهای غیرنفتی تامین ارز خواهند شد. اما سومین گروه آنهایی هستند که بر اساس درآمد ارزی از محل 20 درصد صادرات غیرنفتی و همچنین ارز صادرکنندگان خرد به آنها ارز اختصاص یافته و در اولویت بعدی قرار دارد.
همچنین سیف سه نرخی شدن دلار را تایید نکرد و گفت که تمامی این کالاها با نرخ 4200 تومان ارز دریافت میکنند.
در حالی سیف سه گروه کالایی را نام برده و در گروه سوم نوع کالا مشخص نیست که در روزهای اخیر برخی واردکنندگان از حذف ارز 4200 تومانی برای واردات خبر داده بودند. از جمله گروههایی که واردکننده لوازم آرایشی و بهداشتی هستند و یا برخی گروههای واردکننده کالاهای لوکس.
از 21 فروردینماه سال جاری دولت سیاست جدید ارزی را به مرحله اجرا درآورد که بر اساس آن تمامی نرخها غیر از 4200 تومان برای دلار را غیررسمی دانست. از اینرو با هدف کنترل ارز ناشی از واردات و صادرات و چرخش ارزی در اقتصاد ایران سامانه نظام یکپارچه ارزی (نیما) را راهاندازی کرد تا صادرکنندگان و و اردکنندگان بتوانند ارز خود را در این سامانه عرضه و تامین کنند.
با توجه به اینکه تمامی واردکنندگان میتوانستند دلار 4200 تومانی تامین کنند این روند موجب ایجاد رانت و حواشی در این زمینه شده و با افزایش قابل توجه ثبت سفارش برای واردات همراه شد. در عین حال که برخی با دریافت دلار 4200 تومانی قیمت تمام شده کالا در بازار را براساس نرخ آزاد دلار که تا حدود 7000 تومان است احتساب و به فروش میرساندند. این جریان در نهایت موجب تصمیمگیری برای اولویتبندی کالاها به منظور تخصیص ارز شده است.